Copyright © ZPH KILIAN 2021

Created MAGNUM

Najlepszy sandomierski smak
Zdrowy smak od lat

Zawiera wiele składników odżywczych ważnych dla optymalnego zdrowia.

100g kapusty kiszonej KILIAN zapewnia: 


•    Kalorie: 31 (1,55% GDA)
•    Tłuszcz: 0,1 g (0,14% GDA)

•    Węglowodany: 5,3 g (1,97% GDA)
•    Błonnik: 2 g (8% GDA)
•    Białko: 1,4 g (2,8% GDA)
•    Sól: 1,92 g (12,8 GDA)
•    Sód: 0,77 g (12,8 GDA)
•    Witamina C: 35% GDA 
•    Witamina K: 23% GDA 
•    Żelazo: 12% GDA 
•    Mangan: 11% GDA 
•    Witamina B6: 9% GDA 
•    Miedź: 7% GDA 
•    Potas: 7% GDA 


GDA - Wskazane dzienne spożycie 


Kapusta kiszona jest niesamowicie pożywna, ponieważ jest produktem fermentowanym. Fermentacja jest procesem, w którym mikroorganizmy trawią swoje naturalne cukry

i przekształcają je w dwutlenek węgla i kwasy organiczne. 


Fermentacja kiszonej kapusty umożliwia warunki sprzyjające wzrostowi korzystnych probiotyków, które występują także w jogurtach i kefirze. 


Probiotyki to bakterie, które zapewniają silne korzyści zdrowotne. Pomagają one również uczynić żywność bardziej strawną, co zwiększa zdolność jelita do wchłaniania zawartych

w niej witamin i minerałów. To sprawia, że kapusta kiszona jest bardziej odżywcza niż surowa kapusta lub surówka z białej kapusty. 

Kapusta kiszona jest bardzo pożywna

Kapusta kiszona zawiera probiotyki, które są dobroczynnymi bakteriami, działającymi jako pierwsza linia obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Mogą również poprawić trawienie i ogólny stan zdrowia.

 

Probiotyki, takie jak te w kapuście, mogą polepszyć równowagę bakteryjną w jelitach po stosowaniu antybiotyków. Może to pomóc w zmniejszeniu lub zapobieganiu biegunki wywołanej antybiotykami. 


Badania pokazują również, że probiotyki mogą zmniejszyć gazy, wzdęcia, zaparcia, biegunki i objawy związane z chorobą Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

 
Większość produktów bogatych w probiotyki zawiera 5–10 miliardów jednostek tworzących kolonie (JTK) na porcję. Dla porównania, 1 szklanka kapusty kiszonej zawiera około

3 miliardy JTK. 


Różne szczepy probiotyczne mogą zapewniać wiele korzyści. Zatem spożywanie szerokiej gamy szczepów może dostarczyć większy zakres korzyści zdrowotnych. Pod tym względem kapusta kiszona może mieć tę zaletę. Badania wykazały, że jedna porcja może zawierać do 28 różnych szczepów bakteryjnych. 


Podobnie jak większość innych produktów fermentowanych, kapusta kwaszona zawiera również wiele enzymów. Pomagają one rozkładać składniki odżywcze na mniejsze, łatwiej przyswajalne cząsteczki

Kapusta kiszona poprawia trawienie

Kapusta kiszona jest znana i ceniona od tysięcy lat. Fermentacja kwasu mlekowego wraz suszeniem i soleniem jest najstarszym sposobem konserwacji żywności.

Za ,, wynalazców” kapusty kiszonej uznaje się Chińczyków, do Europy zaś dotarła wraz z plemionami mongolskimi i Tatarskimi.

W średniowieczu, podczas odkrywczych rejsów Jamesa Cooka, Kapusta kiszona uratowała przed śmiertelnym szkorbutem setki marynarzy. Dziś wiemy, że wynika to z wysokiej zawartości witaminy C.


Osiem korzyści zdrowotnych kapusty kiszonej:

Kapusta kiszona jest bogatym źródłem probiotyków i składników odżywczych o działaniu immunologicznym. 


Bakterie, które znajdują się w jelitach, mają silny wpływ na układ odpornościowy. Probiotyki znajdujące się w kapuście pomagają zaprowadzić równowagę bakterii w jelitach, dzięki czemu wyściółka jelita jest zdrowa. 


Mocniejsza wyściółka jelitowa pomaga zapobiegać „wydostaniu się” niepożądanych substancji do organizmu i wywołaniu odpowiedzi immunologicznej organizmu. 


Utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej pomaga również zapobiegać wzrostowi szkodliwych bakterii i pomaga zwiększyć produkcję naturalnych przeciwciał. 


Dodatkowo, regularne spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki, jak kapusta kiszona, może zmniejszyć ryzyko rozwoju zakażeń, jak infekcje układu moczowego.

 

Jeśli zachorujesz, regularne spożywanie produktów bogatych w probiotyki może pomóc

w szybszym powrocie do zdrowia i zmniejszyć ryzyko konieczności stosowania antybiotyków o około 33%


Kapusta kiszona jest nie tylko bogatym źródłem probiotyków, ale także bogata w witaminę C i żelazo, które przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego. 


Zwiększenie spożycia witaminy C podczas przeziębienia pozwala szybciej pozbyć się objawów chorobowych. 

Kapusta kiszona wzmacnia odporność

Kapusta kiszona, podobnie jak większość warzyw, ma niską zawartość kalorii i wysoką zawartość błonnika. Diety o wysokiej zawartości błonnika dłużej zapewniają sytość,

co może naturalnie zmniejszyć liczbę przyjmowanych kalorii w ciągu dnia. 


Wysoka zawartość probiotyków w kiszonej kapuście może również przyczyniać się

do utrzymania dobrej sylwetki. 


Dokładne przyczyny nie są jeszcze w pełni zrozumiałe, ale naukowcy uważają, że probiotyki mogą mieć zdolność zmniejszania ilości tłuszczu, który organizm przyswaja z diety.


Badania pokazują, że osoby przyjmujące pokarmy lub suplementy bogate w probiotyki traciły więcej na wadze niż ci, którym podano placebo. Dodatkowo badania wskazują,

że celowo przekarmiani uczestnicy otrzymujący probiotyki przybrali o około 50% mniej tkanki tłuszczowej niż ci otrzymujący placebo. Może to sugerować, że dieta bogata

w probiotyki może zapobiegać przyrostowi masy ciała. 


Wyniki te nie są jednak jednoznaczne. Ponadto różne szczepy probiotyczne mogą mieć inne efekty. W związku z tym potrzebne są dalsze badania w celu określenia skuteczności probiotycznych szczepów kapusty kiszonej na utratę wagi. 

Kapusta kiszona

może pomóc

w odchudzaniu

Twój nastrój jest powiązany z tym, co jesz, odwrotność tego założenia może być również prawdziwa. Twoja dieta, może wpływać na nastrój i funkcjonowanie mózgu. 


Coraz więcej badań odkrywa bliski związek między jelitem a mózgiem. 
Bakterie w jelitach mogą mieć zdolność wysyłania wiadomości do mózgu, wpływając

na jego funkcjonowanie i postrzeganie świata. 


Na przykład sfermentowane, bogate w probiotyki produkty, takie jak kapusta kiszona, przyczyniają się do tworzenia zdrowej flory jelitowej, co może zmniejszyć stres i utrzymać zdrowie mózgu. 


Probiotyki wspomagają pamięć i obniżają objawy lęku, depresji, autyzmu, a nawet zaburzenia obsesyjno-kompulsywnego. 
Kapusta kiszona może mieć wpływ na zdrowie mózgu, zwiększając wchłanianie minerałów regulujących nastrój, w tym magnezu i cynku. 


Jednak niektórzy ostrzegają, że związki w kapuście mogą wchodzić w interakcje

z inhibitorami monoaminooksydazy, lekami przepisywanymi w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych i choroby Parkinsona. Osoby przyjmujące te leki powinny skontaktować się

z lekarzem przed wprowadzeniem kapusty kwaszonej do swojej diety. 

Kapusta kiszona pomaga zmniejszyć stres i utrzymać zdrowie mózgu

Świeża kapusta, główny składnik kiszonej kapusty, zawiera przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne, mogące zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów. 


Związki te mogą pomóc w zmniejszeniu uszkodzeń DNA, zapobieganiu mutacjom komórek i zablokowaniu nadmiernego wzrostu komórek, który zazwyczaj prowadzi do rozwoju nowotworu. 


Proces fermentacji kapusty może również powodować powstawanie określonych związków, które mają pomóc w niszczeniu komórek przedrakowych.

 
Zakłada się, że niektóre substancje rakotwórcze powodują raka po „aktywacji” przez określone enzymy. Dwa badania sugerują, że sok z kapusty i kapusty kiszonej może pomóc w zapobieganiu rozwojowi raka poprzez zmniejszenie produkcji tych enzymów aktywujących karcynogeny


W innym badaniu naukowcy zaobserwowali, że spożycie kapusty w okresie młodości

i dorosłości u kobiet, zmniejszyło ryzyko raka piersi. Kobiety spożywające więcej niż 3 porcje tygodniowo miały o 72% mniejsze ryzyko raka piersi niż te, które spożywały mniej niż 1,5 porcji tygodniowo. 


Badania na mężczyznach pokazują, że kapusta ma podobny wpływ na ryzyko raka prostaty

Kapusta kiszona może zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów

Kapusta kiszona może przyczynić się do zdrowszego układu sercowo-naczyniowego.

To dlatego, że zawiera dużą ilość błonnika i probiotyków, które mogą obniżyć poziom cholesterolu. 


Probiotyki, takie jak te w kapuście, mogą również nieznacznie obniżyć ciśnienie krwi. 
Ludzie osiągają najlepsze wyniki, gdy biorą co najmniej 10 milionów JTK dziennie przez ponad 8 tygodni. 


Ponadto kapusta kiszona jest jednym z rzadkich źródeł roślinnego menachinonu, bardziej znanego jako witamina K2. Witamina K2 pomaga zmniejszyć choroby serca, zapobiegając gromadzeniu się wapnia w tętnicach. 


Badanie, w którym regularnie przyjmowano pokarmy bogate w witaminę K2 wykazało 57% niższe ryzyko zgonu z powodu chorób serca. W innym badaniu na kobietach ryzyko chorób serca zmniejszyło się o 9% na każde 10 mcg witaminy K2 spożywanej dziennie.

Dla porównania, 1 szklanka kapusty kiszonej zawiera około 6,6 mcg witaminy K2. 

Kapusta kiszona

może

poprawiać zdrowie serca

Kapusta kiszona zawiera witaminę K2, która odgrywa ważną rolę w zdrowiu kości. Precyzyjniej, witamina K2 aktywuje dwa białka, których zadaniem jest wiązanie wapnia, czyli minerału znajdującego się w kościach. A to przyczynia się do silniejszych i zdrowszych kości. 


Na przykład badanie przeprowadzone na kobietach po menopauzie wykazało, że te przyjmujące suplementy witaminy K2 doświadczyły wolniejszej utraty gęstości mineralnej kości. 


Podobnie, kilka innych badań dowiodło, że przyjmowanie suplementów witaminy K2 zmniejszyło ryzyko złamań kręgosłupa i biodra o 60–81%. 


Jednak niektóre z tych badań wykorzystywały suplementy w celu zapewnienia bardzo wysokich dawek witaminy K2. Nie wiadomo więc, czy witamina K2, którą otrzymasz

z jedzenia samej kapusty, przyniesie te same korzyści. 

Kapusta kiszona wzmacnia kości

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło

źródło